Kulturvägen 2022

Kölnavägen i Gysinge går mellan Gysinge centrum och Galleri BLÅ, en sträcka på ung 700 m. Första biten består av en mäktig allé med enorma gamla pilträd, den andra biten går utmed en kohage. Efter den vägen ställer vi ut 10-20 verk, stora eller mindre, som står ute sommarmånaderna juni-juli-aug-sept.
Verk 1

"Draken"

Stefan Öhrman

Verk 2

"Nornorna"

Annie Forsberg


Verk 4

"Katten i trädet"

Verk 5

Kvinna  med barn

Annika Alm

Verk 6

Imse Vimse Spindel

Annie Forsberg

Verk 7

Kees Geurtsen

"De Stijl och andra stilar"'

En hommage till konstgruppen De Stijl som verkade i början på förra seklet i Nederländerna. Det är i år 150 år sedan Piet Mondriaan, en av deras mest kända medlemmar föddes.
Verk 8

Badnymf

Verk 3

”Spark of Recykling”

Utas Jorik Tingelskog.


Det behövs en spark eller gnista ”i arslet” för att komma sig för med källsorteringen & återvinningen …  

Utan glid eller rull är det ett massivt motstånd …

vilket i de allra flesta fallen är mestadels mentalt & av bekvämlighetsskäl …Verk 9

Ur mörkret

Stefan Öhrman

Verk 10

Ina Lähdet

Men oj

Va skoj 

En helyllehoj!

 

Verk 11

Se det lilla

Stefan Öhrman

Verk 13

Tillsammans är vi många

Annie Forsberg

”Helyllehoj” av Ina Lähdet.

2009 började jag och en väninna att roa oss med gerillastickning och stickade in statyer, träd, papperskorgar, stuprör, parkbänkar och en del annat i vår omgivning, allt för att muntra upp våra medmänniskor. Anonymt förstås.

Vi fick kontakt med likasinnade och fick ett uppdrag av tv4 och Världsnaturfonden (WWF) att sticka in ett gäng cyklar som skulle placeras ut på olika platser i Stockholms innerstad. Tanken var att uppmuntra människor till att damma av sina cyklar och ge sig ut och titta på dessa i stället för att köra bil och skita ner miljön. Karta fanns i DN bland annat  Min cykel blev tilldelad plats på kajen på Skeppsbron där många även i vanliga fall cyklar och promenerar. Som avslutning på det hela skulle samtliga cyklar transporteras ner till Gotland och auktioneras ut under Almedalsveckan. Pengarna som auktionen inbringade skulle skänkas till valfritt projekt WWF.

Då det var dags att samla in cyklarna begav jag mig till Skeppsbron men där var det byggkaos och ingen cykel i sikte. Frågade flera byggjobbare men ingen visste något så det blev ingen gotlandsresa för cykeln. Veckorna gick och de andra cyklarna hade inbringat en blygsam summa som skänktes till ett projekt som räddade isbjörnar.

Tankarna på min försvunna cykel föll i glömska så jag blev mycket förvånad då min make, som en dag efter jobbet tagit en promenad på Skeppsbron där de nu var klara med ombyggnaden, ringde och talade om att den nu stod där på sin gamla plats. Den hade alltså varit omhändertagen och inlåst i säkert förvar hela tiden!

Den blev aldrig bortauktionerad och är därför fortfarande i min ägo och har under åren som gått varit med på diverse utställningar, marknader och varit utlånad till olika ändamål. Det är kul att den fått glädja så många människor. De senaste åren har den stått i ett gemensamt cykelrum med ett trettiotal andra cyklar. Barnen i huset har klappat lite väl hårdhänt så den har blivit lite luggsliten och vissa delar har försvunnit. Nu har den flyttat till Årsunda och bor i ett gammalt stall med tre andra cyklar varav en är lite instickad. Nu får den ett långt sommarlov och förhoppningsvis kan glädja många på vägen mellan Gysinge Brukshandel och Galleri Blå.

 

Jag hoppas att ni klappar snällt på denna gamling så hon hänger med ett tag till.

֍  Ta fram din hoj och cykla mycket i sommar  ֍

Verk 12

En dans i universum

Rolf Eriksson

Verk 14

Det förflutna hugget ur sten

Verk 15

Fredrika Bremer

Maria Lundberg

Verk 16

Minnen från ett skärgårdskök

Gysingehemmet